Vuile Voetstappen

Publieksproject Museum Arnhem

Bij tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot

Mei-November 2022

Vuile Voetstappen bestaat uit voetstappen van stof die laten zien hoe vervuilend landen ten opzichte van elkaar zijn. We maken samen de voetstappen van de landen waar kunstenaars uit deze tentoonstelling vandaan komen De voetstappen symboliseren de zogenaamde ecologische voetafdruk van het land.

Hoe kleiner je voetafdruk, hoe minder schade je aanricht aan het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen als iedereen gemiddeld een voetafdruk zou hebben van 1.7 hectare. Dat is drie voetbalvelden. Wereldwijd verbruiken mensen 2,7 hectare per persoon. De voetafdruk van een gemiddelde Nederlander is ongeveer 5 hectare, die van een gemiddelde inwoner van de Verenigde Staten 8 hectares en van iemand uit de Democratische Republiek Congo 0,8 hectare. De voetafdruk van Amerika is dit kunstwerk is ongeveer 3 meter, tien keer zo groot als die van Congo die 30 cm lang is.

Schuif aan en werk mee aan dit kunstwerk gedurende Tenminste Houdbaar Tot gerealiseerd wordt. Steeds als er een stoffen voetstap af is, wordt deze opgehangen in de lange gang die uitkijkt op de tuin. Zo worden de voetstappen en voor een onderdeel van de tentoonstelling.

Dit kunstwerk is geïnspireerd op het werk van Judith Selby Lang, The Last Dance ( 2008) en opnieuw ontworpen door Aafke Bennema i.s.m. vrijwilligersorganisaties New Bees en KIJKwijzers

Materiaal is ter beschikking gesteld door Desso Tarkett

This site is registered on wpml.org as a development site.